Veel gestelde vragen

Ballonvaren: Vraag & Antwoord!

Is het koud in de ballon?
Aangezien een ballon dezelfde snelheid heeft als de wind, zul je het niet snel koud hebben. De temperatuur zal niet veel verschillen van de temperatuur op de grond die dag. Wel is het verstandig om stevige kleding en schoeisel aan te trekken en evt. een extra sweater/jasje mee te nemen voor na de landing.

Heb je last van hoogtevrees in een ballon?
Hoogtevrees in een ballon kan niet, Dit verschijnsel kan alleen plaatsvinden als er contact met de aarde hebt.

Waarom is ballonvaren vroeg in de morgen of in het begin van de avond?
Ballonvaarten vinden juist dan plaats omdat de lucht dan het meest stabiel is. Ballonnen hebben koele, stabiele condities nodig om veilig te kunnen varen en de periode rond zonsopkomst/zonsondergang is daarvoor het meest geschikt. De thermiek begint ongeveer 2 uur na zonsopkomst wanneer de zon de aarde verwarmt. Dan begint de luchtopbouw onstabiel te worden. 2 Uur voor zonsondergang neemt de thermiek weer af.

Wat voor kleding moet ik dragen?
Vrijetijdskleding is het meest comfortabel. Een warme sweater of jas zou u nodig kunnen hebben. Deze kunt u tevens eenvoudig
uittrekken als het warmer wordt. Voor schoenen adviseren wij u stevige, dichte schoenen.

Ben ik verzekerd als ik meevaar in de ballon?
Ja, iedere piloot/ballon heeft een ongevallenverzekering volgens voorschriften van de Nederlandse Luchtvaart Autoriteit. Deze verzekering dekt schades vergelijkbaar met een inzittende verzekering voor een auto.

Mag ik filmen of fotograferen tijdens de vaart?
Jazeker mag u filmen of foto’s maken, maar alleen voor huis-, tuin- en keukengebruik. Wel is het meenemen van foto- en filmapparatuur is ALTIJD voor eigen risico.

Mag ik roken in of bij de ballon?
Roken in of nabij de ballon is streng verboden, aangezien er een grote hoeveelheid gas aan boord van de ballon is. Verder kan de ballonstof niet tegen as of een brandende sigaret. De ballonstof zal smelten en er ontstaan gaatjes in de ballon waardoor de volgende vaart niet door zou kunnen gaan.

Hoe snel vaart een ballon?
De snelheid waarmee een ballon zich voortbeweegt is altijd afhankelijk van de windsnelheid op de dag van de vaart. Dit kan variëren van bijv. 5 tot 30 km per uur.

Hoe groot is zo’n ballon?
De grootte van een ballon is afhankelijk van het aantal passagiers dat door de ballon vervoerd kan worden. Een ballon voor zo’n 4 passagiers + piloot heeft een inhoud van 3.000 M3 lucht en een hoogte van 25 meter. Een ballon voor zo’n 8 a 9 passagiers heeft een inhoud van 6.000 M3 lucht en een hoogte van 30 meter.

Land de ballon weer op de plaats van vertrek?
Nee, de ballon wordt door de wind meegevoerd en keert dus niet varend terug naar de startplek. Na de landing (waarvan we niet van te voren weten waar dit is) brengt de volgauto van ons ballonteam alle passagiers weer terug naar de startplek.

Wat neem ik mee?

Een camera of video is een absolute “must” om herinneringen aan uw bijzondere ballonvaart vast te leggen. Neemt u ook extra film en batterijen mee, want als u in de lucht zonder komt te zitten, kunt u misschien bijzondere momenten missen. U dient er wel rekening mee te houden, dat uw film/fototoestellen niet verzekerd zijn.

Kan iedereen ballonvaren?
We varen met passagiers in de leeftijd van 6 tot 90 jaar. Belangrijk is wel dat de passagiers 1 tot 1.5 uur kunnen staan. Kinderen moeten wel begrijpen wat er gebeurd.Eenmaal in de lucht is er geen weg terug.Als er twijfel bestaat betreffende lichamelijke of gezondheidsredenen, geeft u dit dan aan ons door voordat u boekt. Bij zwangerschap adviseren wij u niet te gaan ballonvaren. Graag maken wij in dit geval op een later tijdstip een nieuwe afspraak.

Mag ik familie- of gezinsleden en vrienden meebrengen naar de vaart?
Uiteraard. Al uw relaties zijn van harte welkom om uw ballonavontuur mee te beleven. In de volgauto van het ballonteam is altijd plek voor alle passagiers, maar niet voor extra mensen. Familie en vrienden kunnen natuurlijk in hun eigen auto samen met de volgauto van het ballonteam de gehele vaart + landing volgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flying Balloon Compagnie B.V.
Scheen 7
8501 HA Joure Holland
Tel: 0513 417 634
Mob: 06 53759650
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.